házikó

házikó

2013. november 24., vasárnap

Narancsos kalács

Van itthon pár túl korán vásárolt narancs, ami még nem annyira finom, mondhatni kissé savanykás. Nem szeretném, ha tönkre menne, ezért elkezdtem sütiknek feldolgozni. Elég lédús, ezért könnyen viszonylag sok lé nyerhető belőle. Az egyik narancsból narancsos kalács lett, miközben sült, isteni illatok terjengtek a lakásban. Reggelire teavajjal és teával tökéletes párosítás.



Hozzávalók:
Nem nagyon mértem ki semmit, ezért csak kb. mennyiségek lesznek, de a végén megadom az eredeti receptet is, amit alapul használtam. Gyakorlott háziszakácsok látják a tészta állagán, ha esetleg folyadék, vagy pici liszt kell bele, kezdőknek mondom, akkor jó a tészta, ha tökéletesen tiszta a dagasztóedény, ha kázzel dagasztunk, akkor a kezünk. Ha ragad, akkor pici liszt kell bele, ha morzsálódik, akkor folyadék)

Kb 2,5 dl narancslé (ez úgy állt össze nálam, h kicsavartam 1 narancs levét és hozzáöntöttem 50%-os narancslét)
1 tojás
Kb 10 dkg vaj
Kb 50 dkg liszt
6 ek cukor (ez kb 9 dkg-nak felel meg)
1 cs vaníliás cukor
1,5 dkg friss élesztő
csipet só,
pár csepp rumaroma

Elkészítése:
A fenti hozzávalókból egy ruganyos tésztát dagasztottam, hagytam duplájára kelni. Mikor megkelt, újra átgyúrtam, 3 részre osztottam, hosszú rudat sodortam mind a 3 részből, és összefontam. Tetejét felvert tojással megkentem és újra kelni hagytam addig, míg a sűtő be nem melegedett 180 fokra. Kb 40 percet sütöttem. És a végeredmény olyan lett, mint a fenti képen. Az íze kellemesen narancsos volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése