házikó

házikó

2011. november 9., szerda

Pho - Vendégség a láthatáron!

Megkértem egy kedves barátnőmet Borja-lányt, hogy alkalomadtán vendégeskedjen a blogon! Nagy gasztrovarázsló, imád főzni, és szeret újdonságokat kipróbálni! Sok okosságot tanultam tőle az elmúlt időszakban. Szeretném, ha ti is hasonlóképpen fogadnátok, és olvasgatnátok időnként felbukkanó írásait! Nem szaporítom tovább a szót, álljon itt a mai recept...


Mit tegyen az ember, ha "prominens személyeket" vár vacsorára, valami igazán különlegessel szeretne előrukkolni, ám de betegségből lábadozik, és egy 6 hónapos gyerkőc is kéz alatt van?!
Jött az Isteni szikra: Phoe  
Az meg mi? Az meg ki?
Egy vietnami leves.
Gyakorlatilag magától elkészül, laktató, különleges ízű és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtető a látványa tálaláskor.
Én a tyúkot választottam alapul. ( Készülhet még marhából vagy kacsából is, de van halas-rákos változata is)
Tehát a madarunkat megúsztatjuk egy jó nagy fazék hideg vízben. Hogy meg ne fázzon, gyújtsunk is alá!
Amíg a vizünk szép lassan melegszik, addig a tűzhely gázrózsáján (nyáron szabad tűzön)
Süssünk meg egy szép nagy fej vereshagymát, majd pedig egy darab ( kb hagymányi) friss gyömbért!
Én már ilyenkor imádom az illatokat a konyhában!
Nincs más dolgunk,mint ezeket is a fazékba pottyantani 2 rúd fahéj és megfelelő mennyiségű só társaságában.A levessel innentől semmi dolgunk!
A tálaláshoz készüljünk elő:
Vágjunk apróra 1 csokor újhagymát, egy csokor koriander zöldet, 2 chili paprikát, főzzünk meg egy zacskó rizstésztát. Mindegyiket tegyük szép tálkába, sorakoztassuk az asztalra őket. Egy lime-ot is felcikkezhetünk, azt is lehet bele csepegtetni.
Ekkor már a látvány is kezd alakulni a színes küblikkel az asztalon...
Kb másfél óra múlva el is zárhatjuk a gázt (vagy villanyt, vagy egyebet:)) Akkor jön a marcangolás: Fejtsük le a csontról az istenien illatozó húst, tegyük ezt is egy tálba. A leszűrt leves kerüljön az asztal közepére forrón. Innentől pedig mindenki kedvére adagolhatja  tányérjába a hozzávalókat!
Nálunk általában  "jaj! maradt egy kis tészta az alján, öntök rá még levest, nahát most meg lé maradt, zsupsz egy kis husi bele....." alapon elfogy minden, közben jót beszélgetünk és kézről kézre járnak a tálkák a fűszerekkel.
Gyors, különleges, illatos, finom és forró! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése