házikó

házikó

2011. július 19., kedd

Snidlinges pogácsa


Ha már a kertről kezdtem értekezni, akkor nem maradhat ki ez a remek pogácsarecept sem. Kicsit megnőtt a snidling, hajlott már össze-vissza, és éppen nem terveztem sem zsíroskenyeret enni napokig, sem olyat főzni, amibe nagy mennyiségbe kellett volna. Jött az isteni ötlet, hogy legyen snidlinges pogácsa, azt még úgysem ettünk. Kicsit tartottam a ház urától, mert a hagymaféléket ő csak módjával... Utólag megnyugodtam, mert a kb 3 tepsi pogácsa, amit szombat du sütöttem, vasárnapra már csak a hűlt helyét mutatta. Egy újabb sós sütemény, ami bekerül a repertoárba...

Hozzávalók:
500 gr liszt
250 gr margarin
fél kocka élesztő
kb 1 teáskanál cukor az élesztő felfuttatásához
1 dl tej
1 ek só
Kb. 1 kicsi pohár joghurt (vagy tejföl, vagy kefír), esetleg ha a tészta többet kíván, akkor lehet még hozzátenni
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 csokor snidling
1 tojás a pogácsák megkenéséhez

A tejbe belerakjuk a kanálka cukrot, és meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, egy tálba tesszük a lisztet, a vajat. Összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, majd a többi hozzávalót. Jó alaposan összegyúrjuk. Figyeljünk, hogy mindenhova jusson a snidlingből.
Lefedve langyos helyen megkelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, ha van kedvünk hozzá, akkor 2x-3x hajtogathatjuk is. A tetejét bevágjuk éles késsel, és közepes (vagy kicsi, vagy nagy, ahogy éppen kedvünk tartja) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, a tetejét felvert tojással kenjük meg, megszórjuk durva szemű sóval, (vagy sajttal, vagy szezámmaggal) és előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg aranybarnák nem lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése