házikó

házikó

2010. szeptember 10., péntek

Pan Gallego

Most már tuti, hogy beköszöntött az ősz :(. Állatokkal felváltva szenvedtünk ma. Egész nap csak esett és esett és esett... mintha sosem lenne vége. A legnagyobb szakadó esőben bosszúból paradicsomot szedtem, bár leginkább magamon sikerült bosszút állnom. Tulajdonképpen öltözhettem át:) de legalább összeszedtem a paradicsomok egy részét. Ez a kb 1 kilo már tuti nem lesz az enyészeté, meg a csigáké... Asszem a csigák szaporulat tekintetében simán felvehetik a versenyt a nyulakkal. Nálunk mindenhol van belőlük bőven. Akármennyit áthajítok a szomszédba (üres a ház, így kisebb a lelkiismeretfurdalás:)) mindig a duplája jön vissza. Szóval a lényeg, ma nem sok mindent lehetett csinálni a kertben, kénytelen voltam benti elfoglaltságot találni. Elő is vettem a csodakönyvemet. Van egy hatalmas kenyeres könyvem, csodálatos kenyerek és péksütemények vannak benne. Elhatároztam, hogy szépen lassan minden egyes receptet ki is fogok próbálni belőle. Legyen ez most az első a blogra.
Ez a parasztjellegű kenyér olívaolajjal készül (bár a recept alternatívaként sertészsírt is ír), és semleges íze van. Az alakja általában szabálytalanul kerek és eredetileg jó nagyra készítik. A héja puha, a bele laza. Spanyolországon kívül negyedekben árusítják Magos változatát tökmaggal, szezámmaggal dúsítják. Nekem nem volt itthon tökmag, helyette napraforgót és lenmagot használtam.
Hozzávalók:
350 g fehérítetlen kenyérliszt
115 g teljes kiőrlésű kenyérliszt (nekem teljes kiőrlésű búzaliszt volt éppen itthon)
275 ml langyos víz
2 ek. olívaolaj (vagy sertészsír)
20 g friss élesztő (vagy 6 g élesztőpor)
2 kk. só
2 ek. tökmag
2 ek. napraforgómag
1 ek. köles
kukoricaliszt a szóráshoz
(Ez az eredeti recept, de én napraforgómagot, lenmagot, és szezámmagot tettem bele)

Elkészítése:
A kenyérsütő üstjében megdagasztottam a hozzávalókat a magok kivételével. Mikor duplájára kelt, megdögönyöztem és belegyúrtam a magokat. Lisztezett kenyérformába raktam, keresztben bevagdostam a tetejét és megint hagytam, hogy duplájára keljen. Sütőlemezre kellett volna tennem, akkor az oldalai is ívesek maradtak volna, de szerintem így is elfogadható lett a formája. A receptben azt írja hintsük meg kukoricaliszttel, de én azt jól elfelejtettem :)
Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra és tegyünk hideg vízzel egy edényt az aljába. Tegyük a tésztát a vizes edény fölé a rácsra. Süssük a cipót 10 percig. Ekkor vegyük ki a vizes edényt és süssük tovább a cipót még kb 20-25 percig, illetve míg jól megpirul és tompa hangot ad az alja ütögetésre. Tegyük rácsra kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése