házikó

házikó

2010. október 18., hétfő

Chili con carne tortillával

Itt a hűvösebb idő, nem is nagyon tudok hirtelen mit kezdeni magammal esténként. Át kell állnom benti üzemmódra... Így talán most már sűrűbben tudok jelentkezni mindenféle finomsággal és egyéb dolgokkal, ami még eszembe jut. Ahogy visszaolvastam látom már, hogy adós maradtam a paradicsomok sorsával. Paradicsomszósz készült belőlük, de már nem nagyon eméxem hogyan késztettem. Ez az átka annak, ha az ember nem jegyez le mindent azonnal. Már csak annyi rémlik, hogy kb 5 kg kevésbé gyönyörű vegyes paradicsomból alig lett pár üveggel, és hogy nagyon sokáig főztem. Én nem hámoztam meg, és nem magoztam ki őket, sajnáltam volna ezeket az alkotórészeket is kidobni, inkább jól összeturmixoltam a kész szószt, így nem maradt benne semmi, ami a héjra, vagy magra utalt volna. Aztán jött a sok eső és kb 20 kg paradicso rohadt le a kertben. Azt hiszem nem vagyok egyedül, akit a gutaütés kerülgetett. Sok kedves emberrel beszélgettem, és ők is hasonló módon jártak, mint én. Remélem szerencsésebbek leszünk jövőre, és több finomság tud kerülni télire a kamra polcaira.
Egyébként elég sokat főztem az elmúlt időszakban, csak a fotózással vagyok még mindig gondban. Mindig készülnek képek, de sosem olyanok, amilyeneket én szeretnék. Az én drágám mondta is nekem, hogy kellene vennünk egy új fotómasinát. Gondolhatjátok, hogy nem ellenkezem. Talán a Télapó is meghallotta ezt, és besegít a döntésbe :)
Nem gondolom, hogy ezzel a recepttel én találom fel a spanyol viaszt, de megosztom veletek a fantasztikus chilis babom receptjét, amit Buday Péter szakácskönyvéből tanultam meg főzni. Nekünk ebben a formában nagyon bejött..

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 ek olaj
20 dkg paradicsom (vagy hámozott paradicsomkonzerv - nekem az Aldis vált be a legjobban)
1 db friss piros chilipaprika
25 dkg darált hús (vegyesen szoktam használni marhát és sertést)
1 tk morzsolt oregánó
só, bors
1 doboz 40 dkg-os babkonzerv
5 dkg reszelt parmezán (nekem nem volt itthon)

A hagymát vékonyan felkarikázzuk és egy mély serpenyőben megpároljuk olajon. A párolt hagymához adjuk a darált húst, és erős lángon pirítjuk kifehéredésig. Hozzákeverjük az oregánót, meg a kimagozott feldarabolt chilipaprikát, sózzuk, borsózzuk és beleforgatjuk a paradicsomot. Erős lángon felforraljuk, majd fedő alatt gyöngyöztetjük kb 15 percig, vagy amíg a hú teljesen meg nem puhul. Ha kell utánaízesítünk. Ezután átöblítjük a babot és és a chilis húshoz öntjük. Kb 5 percig együtt rotyogtatjuk. Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal és tejfölt teszünk rá. Tortillával kínáljuk.

Azt hittem a tortilla egy nagyon nehezen elkészíthető dolog, de rá kellett jönnöm, hogy ez is egyszerű, mint a legtöbb étel, amiről sokan azt hiszik, hogy nagy varázslat. Már meséltem a nagy kenyeres könyvemről... Ez a recept is innen való...
Először pár szó magáról a tortilláról... Mexikó kenyere. A frissen készülő, meleg lepények a mexikói étkezés lényeges szereplői, számos mexikói fogáshoz használják, mégpedig úgy, hogy húst, halat, zöldséget, vagy sajtot tekernek bele és ezt eszik utcán, uzsonnára, vacsorára, ebédre. Egyszóval bárhol, bármikor... Alapvetően kétféle tortilla létezik. A kukoricás tortilla a masa harinának nevezett kukoricalisztből készül, aminek szó szerinti jelentése: tésztához való liszt. Ez a régebbi típus, melyet évezredek óta készítenek és esznek az őslakók. Amíg a 16. században meg nem érkeztek a spanyolok, Mexikóban nem volt búza, de az ország északi részében, ahol megtermett, a tortilla készítéséhez a búzalisztet részesítették előnyben.

Hozzávalók a tortillához:
225 g fehérítetlen finomliszt (ezt lehet kombinálni kukoricaliszttel, bár én még csak óvatosan kevertem bele kisebb adagot)
150 ml meleg víz
szűk 2 ek sertészsír vagy növényi olaj
3/4 kk sütőpor
1 kk só

Minden hozzávalót összekeverve lágy tésztát gyúrunk. Fedjük le fóliával és hagyjuk piheni kb 15 percet. Osszuk kb 12 egyforma részre és formázzunk belőlük gombócokat. Lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. Forrósítsunk fel egy vastag aljú serpenyőt vagy egy palacsintasütőt, és süssük meg egyesével a lepényeket. Oldalanként kb 1,5-2 perc alatt megsülnek. (ha uborékok jelennek meg, azonnal fordítsuk át).