Hamarosan vége a farsangi időszaknak, ezért gyorsan ki kell még használni az időt egy kis fánksütésre. A receptet egy ismerősöm osztotta meg a FB-on, amit gyorsan ki is kellett próbálnom (forrás: FB SonkaArcok oldala, illetve Bereznay Tamás süteményes könyve) A mostani recept nem olajban sült és inkább pogácsára hasonlít (mint ahogy drága unokatesóm hamar meg is jegyezte :), de azért nagyon finom lett. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy csak lekvárral csináltam, az aszaltszilvás-pálinkás változatot majd máskor fogom kipróbálni. Ja, és a széleit egész tojással kentem meg, nem bíbelődtem a szétválasztással. Így is nagyon finom lett. Nem túl édes, így becsaphatom magam, hogy egészségesebb is :) Mondanom sem kell, a lekvár ismét a házi cukor nélkül főtt finomság!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
7 dkg cukor
8 dkg vaj
fél kk só
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
20 dkg szilvalekvár
20 dkg aszalt szilva
0,5 dl szilvapálinka
csipet só
2 dkg olvasztott vaj
Az aszalt szilvát négybe vágjuk, a pálinkával összekeverjük és egy
éjszakán át hagyjuk benne állni. Másnap összekeverjük a szilvalekvárral.
A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl enyhén
cukrozott langyos tejbe. A liszt közepén mélyedést készítünk és
beleöntjük a tejet. Tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával
letakarjuk és langyos helyen addig kelesztjük míg a teteje enyhén
töredezett nem lesz. Ezután hozzáadjuk két tojás sárgáját, az olvasztott
vajat, a maradék cukrot és tejet, valamint egy csipet sót. Kézzel
simára dolgozzuk, dagasztjuk a tésztát. Újra langyos helyen kelesztjük a
tésztát, kb. fél órán keresztül. Ezután kis gombócokat formázunk belőle
(vagy egy gyors mozdulattal kicsípünk a tésztából egy darabot, vagy
pogácsaszaggatóval szúrunk ki belőle egy-egy gombócot). Vajjal kikent
tepsire tesszük és a közepén a hüvelykujjunkkal kis mélyedést készítünk.
Ebbe teszünk egy bő kiskanálnyi szilvalekvárt.
A fánk peremét
megkenjük olvasztott vajjal és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35
perc alatt megsütjük. Kissé hagyjuk hűlni fogyasztás előtt.
Jó étvágyat!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése