házikó

házikó

2013. november 24., vasárnap

Narancsos kalács

Van itthon pár túl korán vásárolt narancs, ami még nem annyira finom, mondhatni kissé savanykás. Nem szeretném, ha tönkre menne, ezért elkezdtem sütiknek feldolgozni. Elég lédús, ezért könnyen viszonylag sok lé nyerhető belőle. Az egyik narancsból narancsos kalács lett, miközben sült, isteni illatok terjengtek a lakásban. Reggelire teavajjal és teával tökéletes párosítás.



Hozzávalók:
Nem nagyon mértem ki semmit, ezért csak kb. mennyiségek lesznek, de a végén megadom az eredeti receptet is, amit alapul használtam. Gyakorlott háziszakácsok látják a tészta állagán, ha esetleg folyadék, vagy pici liszt kell bele, kezdőknek mondom, akkor jó a tészta, ha tökéletesen tiszta a dagasztóedény, ha kázzel dagasztunk, akkor a kezünk. Ha ragad, akkor pici liszt kell bele, ha morzsálódik, akkor folyadék)

Kb 2,5 dl narancslé (ez úgy állt össze nálam, h kicsavartam 1 narancs levét és hozzáöntöttem 50%-os narancslét)
1 tojás
Kb 10 dkg vaj
Kb 50 dkg liszt
6 ek cukor (ez kb 9 dkg-nak felel meg)
1 cs vaníliás cukor
1,5 dkg friss élesztő
csipet só,
pár csepp rumaroma

Elkészítése:
A fenti hozzávalókból egy ruganyos tésztát dagasztottam, hagytam duplájára kelni. Mikor megkelt, újra átgyúrtam, 3 részre osztottam, hosszú rudat sodortam mind a 3 részből, és összefontam. Tetejét felvert tojással megkentem és újra kelni hagytam addig, míg a sűtő be nem melegedett 180 fokra. Kb 40 percet sütöttem. És a végeredmény olyan lett, mint a fenti képen. Az íze kellemesen narancsos volt.


2013. november 14., csütörtök

Pofon egyszerű sajtos tészta





Visszajöttem mint Colombo :) Nem ígérek semmit, mert ki tudja, hogy éppen mit hoz a jövő! De most rám szabadult egy kis szabadidő, ezért úgy gondoltam, ismét tudok egy picit a bloggal is foglalkozni, új bejegyzéseket megosztani. Finomságokat kipróbálni.


A sajtos tészta magában nem egy nagy kaland, de meg lehet picit bolondítani. Szándékosan nem fogok sajtfajtát írni, én összeszedtem az itthon talált maradékot (egy remek 2 éve érlelt alpesit, egy kis eidamit, meg egy ún reibekase nevű német sajtot, de természetesen bármilyen reszelhető sajt lehet benne, a lényeg hogy legyen egy karakteresebb ízű is a sajtok között). Az eredeti recept 15 deka cheddart és kb 5 deka parmezánt javasol, de mint említettem, ettől bármilyen irányba el lehet térni az ízélmények nem lesznek rosszabbak, csak mások! :)

Hozzávalók:
25 dkg makaróni (én egy német házitésztából készítettem, és inkább 30-35 dekából, még így sem lett száraz)
Kb 20 dkg reszelt sajt
8 dkg vaj (imádom az ilyen dekázós marhaságokat, és kanyarítottam a vajból késsel egy csíkot, ami felolvadva ellepte  aláboska alját, amiben készítettem)
5 dkg zsemlemorzsa (hát ezt sem méricskéltem)
5 dl tej
3 csapott evőkanálnyi liszt
1 csipet pirospaprika (elhagyható)
só (én még tettem bele borsot is, és kis fokhagymasót, de sztem elbírt volna még egy csepp szerecsendiót is)

Elkszítése:
A vajat megolvasztjuk egy láboskában, rádobjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk. Folyamatosa keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot. Addig melegítjük, még mindig folyamatosan kevergetve, amíg a sajt felolvad. Közben kifőzzük a tésztát, és leszűrjük. Ha felolvadt a sajt, összekeverjük a szószt a tésztával és egy tűzálló tálba tesszük. Az eredeti recept szerint egy pici vajon megppiritjuk a zsemlemorzsát, teszünk bele egy csipet pirospaprikát, és ezzel szórják meg a tetejét. Hát én nem vacakoltam ezzel, egyszerűen megszórtam a tetejét zsemlemorzsával és még egy kis reszelt sajttal és addig sütöttem 180 fokos sütőben, míg ropogós aranybarna nem lett!