házikó

házikó

2012. december 29., szombat

Salzburgi fánk

Vége a karácsonyi nagy zabálásoknak, és hamarosan itt van a szilveszteri eszem-iszom (egyeseknél főleg iszom:)). Az újév beköszöntével pedig mi másra is lehet gondolni, mint a finomabbnál finomabb fánkokra. Először egy nem túl ismert fánk receptjét hoztam el, mégpedig a Sazburgi fánkét. Még nagyon régen halottam a rádióban Kaldenekker Györgytől. Azóta is többször elkészítettem már.

Hozzávalók:
1,5 dl tej
12,5 dkg vaj
33 dkg liszt
4 tojás
2 ek rum
olaj a sütéshez


Elkészítése: a tejet a vajjal és egy csipet sóval felmelegítjük. Ha a vaj felolvadt, beletesszük a lisztet és addig keverjük folyamatosan, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ezután félrehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk és egyenként belekeverjük az egész tojásokat és a rumot. Habzsákba töltjük a masszát (lustábbak, mint én kis kanálka segítségével) és a forró olajba kis halmokat nyomunk. Nem baj, ha összevissza formájúak, csak nagyjából egyformák legyenek. Ha pirosra sültek, jól leitatjuk róluk az olajat és megszórjuk vaníliás, fahéjas porcukorral.