házikó

házikó

2012. április 25., szerda

Sajtkrémes spenótos lasagne


Elindult a spenótszezon. Hetek óta vágyom egy jó spenótos lasagnera, de úgy gondoltam, inkább kivárom a frisset a kertben, minthogy vegyek mirelitet. Szedtem is reggel egy szakajtónyit, reméltem, hogy meglesz a 40 dkg, amire szükségem volt a mai ebédhez.
Hamar megmostam, nagyjából leszárítottam és a következők szerint készült el.

Hozzávalók:
kb 40 dkg friss spenót
1 tömlős sajtkrém
pici olaj
hagyma (vöröshagyma, újhagyma, sarjhagyma, bármi lehet)
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
1 pohár tejföl
2-3 ek tejszín
reszelt sajt

A pici olajon megpirítottam a hagymát és a fokhagymát. Mivel nekem van a kertben sarjhagymám, én most ezt használtam hozzá. Pont úgy néz ki, mint a jó erőteljesen nagyra nőtt újhagyma, és csomókban nő, szaporodik, mint a snidling, csak nagyobb, és vastagabb a levele. Az átlagos méretek vastagsága jó hüvelykujjnyi. Mármint a fehér földben lévő részéé. A fehér része adja a hagyma jellegzetes hagyma ízét, a zöld levél része, meg a snidlinges  frissességet. Én bizony felkarikáztam egy egészen nagy példányt. Miután megpároltam a hagymát, rádobtam a spenótleveleket. Picit megtisztítottam a levelek végeit a vastagabb erektől, de nagyon nem vittem túlzásba. Ez a szép nagy mennyiség szépen összeesik. Sóztam, borsoztam és addig pároltam, míg akár már el is lehetett volna fogyasztani akár magában, akár valamilyen hús mellé zöldségköretnek. Egy másik lábosba belenyomtam a sajtkrémet, adtam hozzá egy kis pohár tejfölt és talán 2-3 ek tejszínt. Addig melegítettem, míg a sajt teljesen felolvadt és kellemesen krémes lett. Ha lett volna itthon több sajtkrém, az biztosan nem ártott volna neki. A lasagne tésztákat pár percre lobogó forró vízbe tettem, hogy egy picit megpuhuljanak. Állandó problémám, hogy a legalsó réteg mindig kemény marad. Legközelebb még egy kicsit tovább tartom a forró vízben őket. Mikor ez is megvolt, kikentem egy megfelelő méretű tálat pici olívaolajjal és egymásra rétegeztem a hozzávalókat. Először tészta, aztán sajtkrém, majd a spenót fele, tészta, sajtkrém, spenót másik fele, tészta maradék sajtkrém, reszelt sajt - ez volt  sorrend. 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam és kb 30 percig sütöttem.
Isteni lett. Könnyű ebéd, vagy vacsora. És a spenót miatt nagyon egészséges. Amúgy sem árt a szervezetnek újra tölteni a tartalékait.

2012. április 24., kedd

Áprilisi körkép a kertben

Beszéljenek most a képek...

 Így virágzott a jácint

 És így a tulipán...

 A gyönyörű fehér tulipán...

 A liliomok is szépen megindultak

 2 éve szaporodik az egyetlen tő medvehagymám. Sztem pár év múlva már lesz használható mennyiség :) Bár asszem jövőre bővítem az állományt egyéb módon is :)

 Sajnos a füge föld felett lévő részei idén sem bírták a hideget, pedig ameddig tudtam takartam az ágait:( Viszont most ismét alulról hozza az új hajtásokat, legalább nem fagyott el teljesen

 A nárciszok és a jácintok egyvelege némi gyermekláncfű szaporulattal. Esküszöm egy hónapja semmilyen gaz nem volt a környéken

 Virágzik a körtefa
 Szegény cseresznye koronaalakításon esett át, mondhatni husáng lett belőle

 A meggyfa olyan pici, hogy szinte alig látszik... Pedig ott van :)

 Bontogatja rügyeit a szőlő is. Sajnos néhány rügy itt ott elfagyott, de a nagyja rendben van

 A macskamentának semmi nem árt:)

 És az izsóp is szépen zöldell

 A Hollandiából hozott tulipánjaim. Sajna nincs közöttük fekete :(

 Vöröshagyma

 Spenót és retek. Ilyen szép még sosem volt. Gyorsan vetettem is még egy adagot

 A borsó

 A ribizlin már látszik mennyi kis gyümölcs lesz rajta

 És a fekete ribizli is rendben van

 Kibújt az ősszel ledugott torma. Remélem nem fog elgyomosodni

 A szilvafa idén még nem mutatja meg magát

 A tárkony és a lestyán

 Az egyetlen megmaradt levendula. Idén újabbakat kell szereznem

 Oregano 2 féle. Az egyik nagyobb és sötétebb, a másik kisebb levelű és világosabb zöld. Vki esetleg tudja mi a különbség?

 A fodros petrezselyemről már nem gondoltam, h idén is lesz belőle vmi. Már 3 éves

 Kakukkfű jól érzi magát a helyén. Minden évben osztom a töveket

 Ősszel ültettük az almafát is. Szépen kihajtott. Picit tartottam tőle, hogy a telet nehezen vészelte át, de úgy tűnik meg sem kottyant neki

 Hát igen. A málnára ráférne egy jó támrendszer. Folyamatos tervben van

 Mint ahogy a szedernél is... Kicsit lassan ébred, de már alakul...

 Az eper kezd virágba borulni

És idén először virágzik a barackfa, amit már pont 3 éve ültettünk és ápolgatunk

2012. április 4., szerda

Török lepény


Itt a tavasz, közeledik a húsvét, hamarosan jövök egy képes beszámolóval a kertből. Idén először virágzik a barackfánk, remélem az időjárás is kedvez neki, hogy megmutassa milyen gyümölcs lesz rajta. Már arattam a snidlinget, és szépen kibújt a vetett borsó, retek, spenót. A saláta valamiért egyelőre nem mutatja magát, de sebaj, a héten újravetem. A paprikapalánták is szépen kelnek, a paradicsommal viszont kissé elmaradtam. Remélem majd gyorsan behozzák a lemaradást.

Most viszont egy nem túl ismert, viszont elég egyszerű süteményt hoztam, amit nem mostanában csináltam először. Akkor annyira jól sikerült, hogy arra gondoltam, húsvétra is ezzel fogok kedveskedni a tágabb családnak. Ez lesz az egyik vendégségbe való finomság. Nehéz az életem, mert családom egyik tagja nem eszi a túrós, gesztenyés, mákos, diós sütiket, a másik fele meg a mazsolával, meggyel, szilvával áll hadilábon. Viszont a lekvár mindenkinek bejön, pláne, ha házi :)

Hozzávalók:
4 db tojás
20 + 20 dkg porcukor
30 dkg liszt
15 dkg zsír vagy margarin
2 dkg élesztő
baracklekvár
kb 1,5 dl tej

Az élesztőt 2 ek tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk. A zsírt (vagy margarint) habosra keverjük 20 dkg porcukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán a tepsi méretére nyújtjuk és a kizsírozott tepsiben 1 órán át pihentetjük. Ezután a tésztát megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a 4 tojásfehérjéből és a maradék 20 dkg porcukorból felvert kemény habot. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.