házikó

házikó

2011. június 1., szerda

Kerthelyzet május

Hoppá... Kicsit elszaladt az idő! Gondosan olvasgatom a kedvenc blogjaimat, amiből már igencsak tetemes mennyiség van, de a sajátomhoz nem jutottam hozzá mostanában, pedig annyi minden történik a kertben, hogy elmondani kevés lenne 3 nap is. Egy rövid összefoglaló:
Először is a salátákról néhány szó... Idén akkora fej salátáim vannak, amelyeket a boltok polcain is látni lehet. Persze amit magról ültettem tavasszal, szinte semmi nem bujt ki, viszont, ami tavaly (az akkori bosszúságomra) felmagzott, szépen elszórta magjait és tavasszal gyönyörű kis palánták voltak belőle, melyeket a kert felásása előtt még gondosan át tudtam menteni. Mivel így sikerült őket kellő távolságra ültetni, gyönyörű nagyok lettek és szépen fejesednek. Már le kellene szedni őket, mert 2-3 megint elkezdett felmagozódni :(. Kaptam nemrég saláta palántákat, azokat is szépen elültetgettem a paradicsomok közé, már azok is elkezdtek gyarapodni. Mire az eredeti termés kifogy, addigra pont ehető méretűek lesznek.
Ültettem madársalátát is, de jelen pillanatban a gaztengerben csak nehezen találom. A rukkola is szép nagy, és talán idén a tépősalátából is kibújt néhány.
Spenótból sem volt idén hiány, de csak az első vetés jött ki szépen, a másodikból alig valami. Sárgarépának és fehér répának idén nyomát sem láttam, pedig abból is került a földbe mag rendesen. Kigazolom a helyét és még1x próbálkozom a vetéssel, max kicsikék maradnak, de az sem baj.
Tavaly paprikából volt rengeteg, idén a saját nevelésű palánták szépen megindultak, aztán egyszercsak megadták magukat, és alig-alig maradt belőle vmi.
A padlizsánok is a helyükön vannak, szépen meg is maradtak, és a cukkini is kibujt, mint ahogy az uborka is. A céklát és a bokorbabot a hétvégén etettem el, remélem hamarosan az is mutatja magát.
Ebben az évben paradicsomot eszünk paradicsommal, ha az időjárás nem szól közbe, mint tavaly. A saját palántáim elég gyatrán néztek ki, ezért gondoltam veszek néhány palántát, hogy bebiztosítsam magam. Naná, hogy a következő héten kaptam vagy 50 vegyes palántát. AMit tudtam kiültettem, a szomszédokat is elláttam pár darabbal, majd a következő héten a másik kedves városbeli néni - bácsitól kaptam még egy rakattal más fajtákat, hát azokat is ki kellett ültetnem, mert azt nem venném a lelkemre, ha egy is kárba veszne. Nem is kell mondanom, hogy a saját palántáim is rendesen megindultak abban a pillanatban, ahogy kiraktam őket a levegőre, hogy vagy lesz belőlük valami, vagy sem. És lett! Ja! és a tavaly lerohadt, földre került paradicsomokból spontán kibujt pár db. Szóval jelen pillanatban vagy 60 palánta van a kertben és még kb 10 várja a kiültetést. Hogy hova pakolom őket, arról halvány lila gőzöm sincs, de muszáj kirakni,mert mégiscsak azok a sajátok :) Emlékszem, hogy tavaly ilyenkor még sehol nem voltak kicsi zöldparadicsomok a töveken, idén viszont kedvező az időjárás, mert már most rengeteg kis pari van, és a virágok mennyiségén is látszik, h semmiből sem lesz hiány. Viszont vegyesen vannak ültetve a tövek, úgyhogy minden egyes szem érésekor meglepetés lesz, hogy melyik fajta. Így kicsit izgalmasabb a dolog, és izgatottan várom, hogy mi történik :)
Idén először próbálkozom karalábé és kelbimbó ültetésével. A karalábé már a helyén van, szépen fejlődik is. A kelbimbóra még várok kicsit, de már az is palántában, csak várni kell, míg kicsit megerősödik, hogy kiültethető legyen... Nagy tapasztalat a salátából kiindulva, hogy jövőre, amit lehet palántázok, és úgy ültetem ki. Sokkal könnyebb, és minden tő között meg tudom hagyni a megfelelő távolságot.