házikó

házikó

2010. november 19., péntek

Juhtúrós puliszka


Ebben a receptben az a legviccesebb, hogy mindig olyan nehezen állok neki, pedig a világ egyik legegyszerűbb étele. Nagyon szeretem. Ember mindig azt mondja ne csináljak, mikor megkérdezem, mit szólna hozzá, ha ez lenne az ebéd, de aztán valahogy mindig 2 tányérral fogy belőle egymás után. Így volt ez most is. A kép nem a mostani alkotás alkalmával készült, hanem még valamikor tavaly nyáron. Lehet, hogy akkor nem is úgy csináltam, ahogy most, de a mostani még friss élmény és istenen sikerült, úgyhogy ezt a receptet osztom meg veletek.

Felforraltam egy nagy lábosban vizet. Nem tudom menyit, de kb annyit, amennyi puliszkát szerettem volna a végén. Belátom, ez most marha hülyén hangzik, de nem méricskéltem semmit. (sosem gondoltam, hogy valaha eljutok erre a szintre én is, mint a nagyok :)) Mikor felforrt a víz, beletettem egy kanál sót. Nem túl sokat, mert a juhtúró is sós, meg a szalonna is, meg hát amúgy sem főzök túl sósan. Ha akkor rakjuk bele a vízbe a sót, mikor már felforrt, akkor hamaabb forr, mintha rögtön az elején sózzuk. Már nem tudom, hol hallottam ezt az okosságot, de nekem nagyon bejött. Úgy látszik ez a bejegyzés ilyen mesélős lesz, mindig kicsit elkalandozok :) Szóval ott tartottam, hogy só a vízbe. Majd elkezdtem beleszórni a kukoricadarát a vízbe, és szórás közben folyamatosan kavargattam. Kb. annyi kell bele, hogy tejbegríz sűrűségű legyen. Folyamatosan kell keverni, mert nagyon hamar leragad az alja. Akkor jó, mikor már kicsit besűrűsödik, de azért a biztonság kedvéért meg szoktam kóstolni. Lehúzom a tűzről, és míg kicsit hűl, addig megsütöm a szalonnát. Mindig olyan szalonnát használok, ami éppen van itthon. Hol kenyérszalonnát, hol jó füstölt háziszalonnát. Most éppen ez az utóbbi volt itthon. Felkockázom a szalonnát, és addig sütöm, míg ropogós nem lesz. A szalonna zsírjából teszek picit egy jénai aljára. Beleöntöm a puliszka kb felét. Kikeverek juhtúrót tejföllel. Azt áteszem a puliszkára, hogy ellepje. Aztán jöhet rá a második fele a puliszkának. Betolom a sütőbe kb 170-180 fokra és addig hagyom benn, amíg kicsit bugyborog a teteje. Ez kb 15-20 perc. Tálalás előtt megszórom a szalonnával és megcsorgatom a szalonna zsírjával. A tányérokba kiszedve kis tejfölt még szoktunk rá pakolni :)