házikó

házikó

2010. július 29., csütörtök

Vadszilva lekvár


Azt hittem idén ilyenkor már tele leszek finomabbnál finomabb saját készítésű lekvárokkal és szörpökkel. Meg egyebekkel. De ez sajnos nem így van. Az időjárás remekül kibabrált velem meg gondolom másokkal :). Aranyárban meg nem nagyon akartam vásárolni. Azért nem maradtunk idén sem saját készítésű lekvár nélkül. A kert végében van a senki földje. Igazából van gazdája, csak nem törődik vele. Hát ott van egy kicsike mostoha körülmények között éldegélő vadszilva fa. De nem ám a sápadt fajtájú, hanem a csini pirosas bordós.
Szóval lett szép 5 kis üveg lekvár, mert hát a gyümölcs is épp csak 1 kilo volt. De kezdetnek meg egy kis nyári íznek jó lesz. Bevallom tavaly nyárig nem nagyon tudtam mi is az a vadszilva, de nagyon finom. Kicsit a ringlóhoz hasonlít... A lekvárok gyönyörű színűek lettek, megpróbálok képet varázsolni róluk, bár még csak tanulgatom a blog használatát. Remélem hamarosan menni fog, mint a karikacsapás :) Kevéske nem fért az üvegekbe, naívan beleraktam egy üvegbe, hogy majd reggelire megeszem, de nem érte meg a következő órát...
Szóval a recept...
1 kg vadszilvát leszedtem a fáról (nem volt könnyű, mert bozótvágó kés is kellett hozzá), jól megmostam, kimagoztam. Kb ez volt a legmacerásabb része. Felraktam egy lábosban fél kg dr oetker 2:1 befőzőcukorral (javaslom a németországi beszerzést, akinek lehetősége van rá, mert ott kicsit olcsóbb:)). Fedő alatt lassú tűzön felforraltam. Levettem a tűzről, botmixerrel nagyjából összeturmixoltam, majd visszaraktam a tűzre. Újból felforraltam, és hagytam kb 5 percig gyönygyözni folytonos keverés mellett. Kicsit habos volt a teteje, de mire eltelt az 5 perc, eltűnt a hab is. Kicsi üvegekbe töltöttem, és miután lezártam az üvegeket, 5 percig felfordítottam őket. Majd pokróc között megvártam, míg kihűlnek.
A jól bevált "öregek" aszondják, hogy ezzel a befőzőcukorral csak annyit érdemes csinálni, ami kb 1 év alatt elfogy. Hát nekem jó ha tél végéig kitart majd :)
Egyébként tavaly a német ismerősktől kaptunk ezzel a cukorral készült lekvárt és nagyon ízlett. Mivel nincs agyonfőzve benne a gyümölcs, remekül érződött az íze.

2010. július 8., csütörtök

Szúnyoginvázió

Jó sok idő eltelt a kezdetek óta. De lassan rendszeres leszek. Persze addig vége a nyárnak:), és a kertről nem sok mindent tudok majd mesélni. Addig is nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk irdatlan mennyiségű szúnyog van. Nem tudom hogy harcoljak ellenük. Csípnek, mintha csak egyedül lennék ehető "valami" a nagyvilágban. Már nem tudom hogy kerülnek be a házba, de minden este találkozom 10-15 példánnyal, Van olyan is, hogy sajnos többel. Ilyenkor jön a porszívó. Vicces látvány lehetek a teleszkópos csővel, ahogy a drágákat kergetem a plafonon. Ilyenkor Szeder (cica) és Bodza (kutya), a két társlakó már menekül.Gondolom eltűnnek valahova hasukat fogni a nevetéstől. Még jó hogy nem hallom a térdcsapkodást a porszívó zúgásától. Próbáltam felvenni a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, de eltűntek. A telefonon előfizető nem kapcsolható, e-mailre nem válaszolnak. Holnaptól bevetem az elektromos hadsereget...